Český statistický úřad oznámí dubnové výsledky maloobchodu

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky tuzemského maloobchodu za duben. V březnu maloobchodní tržby bez sezonního očistění meziročně klesly o 0,3 procenta po únorovém růstu o 1,6 procenta. Výsledek byl ovlivněn nižším počtem pracovních dní a poklesem prodeje automobilů. Růst zaznamenal pouze prodej nepotravinářského zboží.

Maloobchod v březnu přerušil šňůru předchozích pěti měsíců, kdy tržby meziročně rostly. Výsledek však podle ekonoma Patrika Rožumberského z UniCredit Bank přesto překvapil v pozitivním směru, neboť očekávání byla nastavena na ještě hlubší propad.

"Obrat maloobchodu do meziročního poklesu jde hlavně na vrub kalendářním vlivům. Zatímco v lednu a únoru měly tyto vlivy pozitivní dopad na růst tržeb, v březnu tomu bylo vzhledem k meziročně nižšímu počtu pracovních dní naopak," podotkl Rožumberský. Nejistý vývoj ekonomiky navíc většinu spotřebitelů stále motivuje opatrně zvažovat své výdaje, a tak růst maloobchodních tržeb letos očekáváme jen minimální, doplnil Pavel Kulhavý ze společnosti PwC Audit.

"Podle vývoje maloobchodních tržeb v prvních třech měsících roku soudíme, že soukromá spotřeba mohla v prvním čtvrtletí meziročně stagnovat," dodal Rožumberský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK