Japonské akcie po čtyřdenním propadu silně oživily, čeká se na G7

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie dnes výrazně oživily ze čtyřdenního propadu, v němž jejich širší index sestoupil na nejnižší úroveň za téměř tři desetiletí. Investoři čekají na dnešní mimořádnou telekonferenci finančních šéfů skupiny G7 na téma dluhové krize v eurozóně. Kurz eura díky tomu na devizovém trhu dál rostl.

 

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o jedno procento na 8382,00 bodu. Širší index Topix vystoupil o 1,8 procenta na 708,24 bodu a po pondělním pádu na minimum od konce roku 1983 se vrátil nad hranici 700 bodů.

Před rozhovory G7 investoři omezovali sázky na další pokles akcií a skupovali zpět nejvýznamnější tituly. Díky tomu akcie výrobce fotoaparátů a kopírek Canon vzrostly o zhruba čtyři procenta a výrazně posílily i akcie společností Sony a Olympus.

Na asijských devizových trzích euro pokračovalo v oživení a vůči dolaru vystoupilo na týdenní maximum. Před telekonferencí finančních šéfů G7 řada investorů rušila sázky na další pokles evropské měny, i když vzhledem k neexistenci evropského konsenzu o dalším postupu proti dluhové krizi se žádný větší průlom nečeká. V pátek se euro vlivem strachu z eskalace dluhové krize propadlo k dolaru na téměř dvouleté minimum.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování posílilo o 0,3 procenta na 1,2530 USD a během dne se dostalo až na 1,2543 USD. Vůči jenu evropská měna stoupla stejným tempem na 98,22 JPY.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK