MF: Objem peněz na finančním trhu stoupl loni na 3,9 bil. Kč

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Celkový objem peněz použitelných na finančním trhu během loňského roku vzrostl o 3,7 procenta na téměř 3,9 bilionu korun. Téměř 70 procent z toho přitom tvoří vklady v bankách. Vyplývá to ze zprávy o vývoji finančního trhu v roce 2011, kterou dostane pro informaci ve středu vláda. Podle zprávy finanční sektor v ČR, i přes nejistotu v eurozóně, prokázal svou stabilitu.

 

Poměr vkladů a úvěrů tuzemských bank byl loni podle zprávy na úrovni 137 procent, což je ve srovnání s ostatními zeměmi EU podle MF vysoce nadstandardní hodnota.

Kapitálové přiměřenost bankovního sektoru podle zprávy dlouhodobě roste a udržuje se vysoko nad regulatorním minimem osmi procent, tedy kolem 15 procent. To podle MF představuje značný polštář pro krytí případných nečekaných ztrát bankovního sektoru. "Statistiky ke konci roku 2011 ukazují, že zhoršování kvality úvěrových portfolií bank se po třech letech zastavilo, což považuji za jeden z dalších pozitivních signálů českého trhu," uvedl náměstek ministra financí Radek Urban.

Zpráva obsahuje vedle analýzy dalších oblastí finančního trhu a vládního sektoru také výčet hlavních legislativních aktivit ministerstva financí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK