Ceny ropy se dnes pohybují kolem pondělního závěru

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. června (ČTK) - Ceny ropy se dnes pohybují oběma směry, zůstávají však blízko pondělního závěru. Dolů je tlačí slabé údaje z eurozóny, které potvrzují, že poptávka po ropě by měla zůstat slabá. Odpoledne však své ztráty smazaly a mírně rostou díky zprávě ze sektoru služeb USA.

Cena severomořské roby Brent kolem 18:30 SELČ stoupla o deset centů 98,95 dolaru za barel, když během dne se propadla až na 97,68 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 12 centů na 81,21 dolaru za barel.

Růst v americkém sektoru služeb v květnu nepatrně zrychlil a překonal i odhady analytiků. Přispělo k tomu zvýšení nových objednávek.

Maloobchodní tržby v eurozóně se v dubnu snížily mnohem více, než se čekalo, a jejich pokles byl nejvyšší v letošním roce. Soukromý sektor v regionu v květnu klesl nejrychleji za téměř tři roky, hlavně kvůli propadu objednávek.

Zvyšování ceny také brání růst dolaru a oznámení, že z telekonference ministrů skupiny největších ekonomik světa G7 nebude vydáno oficiální prohlášení. Euro dnes oslabuje v reakci na prohlášení španělského ministra financí, který upozornil, že finanční trhy jsou pro zemi kvůli vysokým nákladům na úvěry již prakticky zavřené a země bude muset požádat o pomoc při rekapitalizaci svých bank Evropskou unii, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 98,95 98,85 New York - Nymex WTI červenec 81,21 81,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK