Argentinská společnost YPF hodlá investovat až 35 miliard dolarů

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 6. června (ČTK) - Argentinská společnost Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF), v níž před nedávnem získala většinový podíl vláda, oznámila ambiciózní investiční plán. V příštích pěti letech hodlá do těžby ropy a zemního plynu investovat až 35 miliard dolarů (zhruba 724 miliard Kč). YPF tvrdí, že bývalý většinový vlastník, kterým byl španělský energetický koncern Repsol, investice zanedbával.

Generální ředitel Miguel Galuccio řekl, že podnik by měl díky investicím v průměru dosahovat šestiprocentního růstu objemu těžby ročně. Zahájí přitom práce na dalších průzkumných vrtech, kterých má v úmyslu za pět let vyhloubit asi 1000. To bude nejvíce od roku 1996, tedy ještě z doby, než byl podnik zprivatizován.

Argentinská vláda levého středu, v jejímž čele je prezidentka Cristina Fernándezová, podíl Repsolu zestátnila teprve před sedmi týdny. Argentina má potenciálně třetí největší zásoby ropy a plynu na světě, vláda ale tvrdí, že vinou Repsolu se těžba nerozvíjela.

Podle Galucciho, který byl do čela YPF dosazen minulý měsíc, je Repsol zodpovědný za to, že těžba ropy v posledních deseti letech v Argentině klesla o zhruba 80 procent a těžba plynu o 100 procent. Situaci ale podle něj lze ještě zvrátit. Země prý odstraní nedostatek energií tím, když bude alespoň z 15 procent využívat pole Vaca Muerta v provincii Neuguén na jihu země. Zásoby tam jsou vázány v břidličných formacích.

Repsol měl v YPF podíl 57 procent, asi 51 procent si ale vzala argentinská vláda. Šestiprocentní podíl, který Španělům zbyl, nestačí na prosazení jejich zájmů. Argentina za zestátněný podíl v YPF nezaplatila a podle Španělů je otázkou, kdy, a zda vůbec, tak učiní. Případem se patrně začnou zabývat mezinárodní soudy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK