Koruna díky lepší náladě na trzích zpevnila k euru i dolaru

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna díky lepší náladě na finančních trzích ve světě dnes dopoledne zpevnila vůči evropské i americké měně. Podle údajů serveru Patria Online byla v 11:00 proti úterku koruna silnější k euru o 14 haléřů na 25,52 Kč/EUR a vůči dolaru o 19 haléřů na 20,40 Kč/USD.

 

Česká koruna posiluje podobně jako další středoevropské měny, uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Ranní data z české ekonomiky podle něj vyzněla smíšeně a obchodování s korunou by neměla příliš ovlivnit a investoři budou ve střední Evropě sledovat hlavně jednání polské centrální banky. "Polská i evropská makrodata od dalšího utahování měnové politiky odrazují, sazby by tak měly zůstat beze změny," míní Vlk.

Klíčovou dnešní událostí bude jednání Evropské centrální banky (ECB). Podle Vlka nelze vyloučit, že ECB základní úrokové sazby sníží. "Pokud by se tak stalo, vliv na euro by byl sám o sobě negativní, ale jen mírně. Důležitější informace se totiž budou týkat mimořádných nástrojů - klíčovou otázkou je, zda ECB hodlá pomáhat Španělsku a snažit se izolovat zbytek eurozóny před případným pádem Řecka. Oznámení či náznak použití mimořádných nástrojů by rizikovým aktivům včetně eura dalo růstový impulz," uvedl.

V 11:00 bylo euro vůči dolaru mírně silnější na 1,2513 USD/EUR.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK