Ceny ropy výrazně vzrostly, Brent je zpět nad 100 dolary

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. června (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně vzrostly a hodnota severomořské ropy Brent se vrátila nad 100 dolarů za barel. Ropný trh podpořily naděje na to, že centrální banky zasáhnou proti ekonomickému útlumu v Evropě a USA. Evropská centrální banka sice dnes očekávání zklamala, ropa si však udržela většinu zisků díky silnému růstu na akciových trzích.

Cena ropy Brent po 16:30 SELČ stoupla o zhruba 1,90 dolaru na 100,75 dolaru za barel a během dne se pohybovala mezi 98,71 až 101,23 dolaru. Americká lehká ropa WTI zpevnila o 1,40 dolaru na 85,70 dolaru.

Ropný trh dnes silně oživoval spolu s ostatními komoditami a akciemi. Mezi investory se po nedávné vlně propadů vrátil optimismus, který čerpá z nadějí na řešení bankovní krize ve Španělsku a na možné kroky centrálních bank na podporu ekonomiky. ECB sice dnes žádná nová podpůrná opatření nenaznačila, ve čtvrtek však bude trh vkládat naděje do vystoupení šéfa amerického Fedu Bena Bernankeho.

Trhy také vítají známky možného řešení potíží Španělska a vzhlížejí k summitu Evropské unie na konci měsíce. Předtím ale budou klíčovou událostí volby v Řecku, jejichž výsledek by mohl rozhodnout, zda se země udrží v eurozóně.

Ropu mírně oslabily údaje o zásobách v USA. Zásoby ropy sice minulý týden klesly poprvé za 11 týdnů, avšak méně, než se čekalo, zatímco zásoby ropných produktů vzrostly mnohem více, než trh čekal.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 101,75 98,84 New York - Nymex WTI červenec 85,70 84,29

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK