Pražskou burzu nahoru táhly akcie Komerční banky a ČEZ

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza rostla třetí den v řadě a její hlavní index PX dnes přidal 0,75 procenta na 881,2 bodu. Burzu nahoru táhly především cenné papíry Komerční banky a energetické společnosti ČEZ. Největší zisky zaznamenaly akcie technologické firmy KIT digital. Výrazné ztráty naopak postihly akcie sázkové firmy Fortuna, jejíž akcie se dnes poprvé obchodovaly bez práva na dividendu z loňského zisku.

 

Pražská burza, která v úterý patřila mezi nejúspěšnější evropské trhy, dnes naopak za okolními burzami zaostala. Růst většiny titulů brzdilo oslabení akcií Erste Bank, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Bez tohoto poklesu by byl vývoj v Praze patrně srovnatelný se západní Evropou, podotkl Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Dnešní obchodování nepřineslo výrazněji vyšší aktivitu, a celkový objem obchodů tak zůstal i přes návrat londýnských hráčů po dvoudenním svátku výrazně pod dlouhodobým průměrem, dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Cena akcií Komerční banky stoupla o 2,42 procenta na 3221 korun a akcie KIT digital se zhodnotily o téměř čtyři procenta na 61,55 koruny.

Cenné papíry ČEZ si polepšily o 1,62 procenta na 753 korun. Firma dnes oznámila, že servisní služby ve skupině ČEZ budou nově zajišťovat tři společnosti. Sníží se tak počet útvarů a dceřiných společností, které dosud tyto služby poskytovaly. ČEZ tím chce uspořit náklady a zefektivnit spolupráci uvnitř skupiny.

Naopak se ztrátou 5,85 procenta na 88,50 koruny uzavřely akcie Fortuny a poprvé od listopadu 2010 skončily pod hranicí 90 korun za kus, uvedl Němý.

Akcie Erste Bank si pohoršily o 0,84 procenta na 365,90 koruny. Zbrzdilo je snížení ratingu ze strany mezinárodní ratingové agentury Moody’s, které se týkalo několika rakouských a německých bank, dodal Kohout.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK