Americké akcie v naději na kroky v v eurozóně výrazně rostou

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem a zpevňují druhý den po sobě. Trh povzbuzují známky rychlých kroků k řešení bankovní krize ve Španělsku, i když optimismus dočasně zmírnilo odmítnutí Evropské centrální banky přistoupit v dohledné době k dalším krokům na podporu ekonomiky.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index vzrostl o 1,7 procenta na 12.334 bodů. Směřuje tak k první dvoudenní sérii růstu od konce dubna. Širší index S&P 500 posílil o 1,8 procenta na 1308 bodů a index technologického trhu Nasdaq byl se ziskem dvou procent kolem 2835 bodů.

Zdroje z Evropské unie agentuře Reuters řekly, že němečtí a unijní činitelé jednají o možnostech rychlého zásahu na záchranu španělských bank, kvůli jejichž ztrátám hrozí zemi pád do dluhové krize. Madrid podle zdrojů ale o pomoc nepožádal a brání se jakýmkoli politickým podmínkám pomoci.

ECB dnes nechala úrokové sazby beze změny a jejich snížení v brzké době ani přes špatné vyhlídky ekonomiky nenaznačila. Její šéf Mario Draghi také dal najevo, že banka nepřijme další mimořádné kroky proti dluhové krizi, pokud tak nejprve neučiní politici.

K výraznému oživení přispělo vyčerpání prodejní vlny a výhodné nákupy zlevněných akcií. "Ačkoli naše cyklické indikátory naznačují, že situace na trhu se v příštích měsících ještě zhorší, pozorujeme známky vyčerpání klesajícího trendu," řekl agentuře Reuters Ari Waid, technický analytik firmy Brown Brothers Harriman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK