Pracovníkům firem z Olomouckého kraje vzrostla mzda na 21.298 Kč

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 7. června (ČTK) - Pracovníkům firem z Olomouckého kraje meziročně vzrostla v prvním čtvrtletí roku průměrná hrubá měsíční mzda o 3,8 procenta na 21.298 korun. Oproti stejnému období loňského roku se jim tak platy zvedly o více než 780 Kč. Zaměstnanci z regionu přesto dostávali v prvním kvartále čtvrté nejnižší mzdy v zemi. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Lidé z Olomouckého kraje pobírali v prvním čtvrtletí platy výrazně pod celostátním průměrem, který činil 24.126 korun. Nejvyšší mzdy vyplácely svým zaměstnancům firmy v Praze, průměrná měsíční mzda tam činila 31.845 Kč. Nejméně, 20.501 korun, pobírali pracovníci v Karlovarském kraji.

V Olomouckém kraji se podle odborníků negativně podepisuje na výši mezd zejména vysoká nezaměstnanost. Její míra na konci dubna dosahovala 10,8 procenta a byla třetí nejvyšší v zemi. Zaměstnavatelé kvůli tomu nemají důvod své pracovníky přeplácet, protože za ně mohou snadno získat náhradu.

Podle údajů statistiků firmy v Olomouckém kraji zaměstnávaly v prvním čtvrtletí roku v průměru 203.200 lidí, oproti stejnému období loňského roku se jejich počet zvýšil o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK