Letišti Vodochody od ledna do května vzrostl provoz o 283 procent

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Odolena Voda (u Prahy) 7. června (ČTK) - Letiště Vodochody odbavilo za prvních pět měsíců letošního roku 7773 letů, meziročně o 283 procent více. V květnu navíc padl historický rekord, kdy letiště poprvé za kalendářní měsíc zaznamenalo více než 2000 pohybů letadel. Za nárůstem provozu je snížení poplatků za využití letiště, informoval dnes ČTK mluvčí vodochodského letiště Karel Hanzelka.

Podle firmy jde o zcela opačný trend, než zaznamenávají ostatní pražská letiště, která se naopak potýkají s úbytkem letadel i pasažérů. "Od března 2012 jsme významně upravili poplatky za využití letiště, což se projevilo nárůstem provozu. Na druhou stranu i při snížení letištních poplatků dosahujeme díky intenzivnímu provozu předpokládaných výnosů," uvedl generální ředitel vodochodského letiště Martin Kačur.

Na obdobném ekonomickém principu, kdy nízká cena generuje poptávku, bude podle něj fungovat i připravovaný projekt rozvoje letiště, který bude orientován zejména na nízkonákladové letecké společnosti a jejich cestující. Proti rozšiřování letiště se ale bouří starostové z okolních obcí, kteří mají obavy z negativního vlivu na zdraví obyvatel.

Kačur při současném dynamickém nárůstu předpokládá, že za celý letošní rok provoz na letišti přesáhne 20.000 pohybů letadel. Přitom ještě v roce 2007 Vodochody hlásily jen necelých 2700 pohybů. Za prvních pět měsíců loňského roku evidovaly 2029 a za celý loňský rok 6371 pohybů letadel.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK