Británie nechala měnovou politiku beze změny

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. června (ČTK) - Britská centrální banka dnes nechala podle očekávání měnovou politiku beze změny. Základní úrokovou sazbu ponechala na rekordním minimu 0,5 procenta a neobnovila ani nákupy státních dluhopisů, které po třech letech praktikování v květnu pozastavila.

Bank of England (BOE) od března 2009, kdy snížila základní sazbu na nynější úroveň, nakoupila dluhopisy za celkem 325 miliard liber (10,2 bilionu Kč). Minulý měsíc ale usoudila, že její politika je dostatečně uvolněná a že větším rizikem je růst inflace.

Britská inflace sice v dubnu výrazně klesla, stále však zůstává na příliš vysoké úrovni tři procenta. BOE minulý měsíc odhadla, že návrat inflace k cílové úrovni dvou procent bude trvat o devět měsíců déle, než se do té doby domnívala. sterling

Britská ekonomika se v prvním čtvrtletí letošního roku vrátila do recese, protože hrubý domácí produkt zaznamenal mírný pokles druhé čtvrtletí za sebou. Pokles by ale měl být podle ekonomů krátký a mělký. Poslední statistické údaje byly smíšené a vedle propadu průmyslové aktivity ukázaly vzestup v sektoru služeb a pokles nezaměstnanosti, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK