Bernanke: Fed by mohl podpoří ekonomiku USA, pokud dále oslabí

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. června (ČTK) - Centrální banka USA (Fed) je připravena chránit ekonomiku, pokud dále oslabí, a pečlivě sleduje rizika, která by mohla oživení americké ekonomiky způsobit dluhová a bankovní krize v Evropě. Uvedl to ve svém projevu před společným hospodářským výborem Kongresu šéf Fedu Ben Bernanke. Poskytl však jen několik málo náznaků na to, že by banka chystala další stimulaci ekonomiky v nejbližší době.

"Fed zůstává připraven přijmout opatření nutná k ochraně americké ekonomiky v případě, že by finanční napětí eskalovalo," prohlásil Bernanke. Podle něj představuje dluhová krize v eurozóně výrazná rizika pro americké finanční trhy. Poznamenal také, že nezaměstnanost v USA zůstává vysoká a výhled inflace je tlumený.

Bernanke zřejmě zklamal finanční trhy, které hledají známky toho, že by Fed chystal třetí kolo nákupu dluhopisů. Někteří ekonomové čekali, že by Fed mohl přijmout nová opatření již na svém nebližším zasedání 19. a 20. června. Bernankeho projev přišel poté, co několik představitelů Fedu naznačilo, že banka bude muset podniknout nějaké kroky, kterými by pomohla ekonomice.

Spekulace, že Fed bude muset podpořit křehké ekonomické oživení v USA, posílily minulý týden slabé údaje o vývoji nezaměstnanosti a stupňování krize v eurozóně, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK