Akcie na pražské burze dnes zpevnily o 1,33 procenta

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Pražský akciový trh dnes při nadprůměrné aktivitě investorů zpevnil. Hlavní index PX si připsal 1,33 procenta na 892,9 bodu. Více než čtyřprocentní zisky zaznamenaly akcie těžařské firmy NWR, Komerční banky a tabákové společnosti Philip Morris. V červených číslech uzavřely pouze cenné papíry mediální firmy CME.

Dobrá nálada ze západoevropských trhů se dnes přesunula i na pražskou burzu, index PX se nakrátko dostal i nad 900 bodů, uvedl Josef Němý z Komerční banky. "Investoři již od začátku týdne spekulují na možné další kolo stimulačních opatření v hlavních ekonomikách světa," doplnil Vladimír Urbánek se serveru Kurzy.cz.

Němý uvedl, že zprávy z Číny podle očekávání nejvíce podpořily akcie NWR, které se po týdnu opět vrátily nad úroveň 100 korun za kus a nakonec přidaly 4,64 procenta na 101,50 koruny.

Analytici Patria Finance dnes snížili svou cílovou cenu pro akcie NWR na 140 Kč ze 168 Kč, stále doporučují akcie "koupit". "Titul doporučujeme k nákupu, když katalyzátor budoucího posílení akcií vidíme v možném pokračování růstu cen koksovatelného uhlí, zejména díky stabilní poptávce z Číny a trvajícím potížím s nabídkou z Austrálie," uvedl Tomáš Sýkora z Patria Finance.

Dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky stouply o čtyři procenta na 3350 korun. Výrazné zisky zaznamenaly i akcie Philip Morris, zhodnotily se o 4,07 procenta na 11.500 korun.

Z menších emisí se dařilo cenným papírům technologické společnosti KIT digital, posílily o 3,66 procenta na 63,80 koruny. Firma, která se zabývá poskytováním služeb v oblasti internetového videa, se brání proti propadu svých akcií před dodatečnou emisí akcií. Několika investorům zakazuje "short-selling", tedy spekulace na pokles cen akcií, uvedla Patria.cz.

Naopak akcie CME ztratily 2,67 procenta na 115,80 koruny. Podle Němého tak spadly na nové tříleté minimum, důvodem bylo vyrovnání ceny mezi pražskou burzou a americkým trhem Nasdaq.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK