Americké akcie po projevu šéfa Fedu smazaly zisky

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. června (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek zpevňovaly, zisky ale nakonec neudržely a některé indexy skončily ve ztrátě. Náladu na trhu pokazil šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, který sice nevyloučil, že Fed v případě nutnosti poskytne ekonomice další podporu, nenaznačil ale, že by se k něčemu takovému chystal bezprostředně. Dolar se naopak díky tomu vydal vzhůru.

Dow Jonesův index přidal 46,17 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,37 procenta na hodnotě 12.460,96 bodu. Širší index S&P 500 ale 0,01 procenta odepsal a zakončil na 1314,99 bodu, index Nasdaq Composite klesl dokonce o 0,48 procenta na 2831,02 bodu. Všechny tři indexy v průběhu dne zpevňovaly a Nasdaq přidával až jedno procento.

Akcie zpočátku zpevňovaly v reakci na zprávu o překvapivém snížení úrokových sazeb v Číně. Tamní centrální banka poprvé po čtyřech letech snížila základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,31 procenta. Na trhu se začalo spekulovat, že oznámený krok pomůže v Číně zvýšit poptávku. Vzhůru tak v USA zamířily akcie energetických firem a také firem z odvětví základních materiálů.

Později ale nad zprávami z Číny převážil obsah projevu šéfa Fedu. Velká část obchodníků do něj vkládala velké naděje, protože data z posledních dnů ukázala, že vyhlídky globální ekonomiky se zhoršily. To vytváří důvod pro další zásah centrálních bank.

Naděje, že se centrální banky chystají ke koordinované pomoci, ale už ve středu částečně zhatil prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Naznačil totiž, že než pomůže ECB, musejí s návrhem řešení v první řadě přijít politici. Trhy především zajímá, zda eurozóna prosadí plán vytvořit takzvanou bankovní unii.

Na devizových trzích ale komentář šéfa Fedu podpořil americkou měnu. Tu by případná další pomoc ekonomice oslabila, protože by znamenala více peněz v oběhu. Obchodování ale bylo silně rozkolísané a například euro se k dolaru přechodně dostalo na dvoutýdenní maximum. Na jednotnou evropskou měnu ale stále ještě nepříznivě působí potíže v eurozóně, hlavně krize ve španělském bankovním sektoru.

Euro vůči dolaru nakonec oslabilo o 0,1 procenta na 1,2564 USD, proti japonskému jenu si ale připsalo 0,4 procenta na 99,98 JPY a během zpevnilo až nad hranici 100 jenů. Dolar k jenu přidal 0,5 procenta na 79,58 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK