Unipetrol zavře v Litvínově výrobu močoviny, propustí 50 lidí

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov 8. června (ČTK) - Litvínovská chemička Unipetrol RPA skončí ke konci roku s výrobou močoviny a počítá s propuštěním 50 lidí. Jiné místo nabídne jen některým zaměstnancům. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Výroba prý byla ztrátová v řádu desítek milionů ročně, navíc potřebovala investice. Unipetrol vlastněný polským koncernem PKN Orlen vloni prodělal skoro šest miliard korun a v posledních týdnech začal šetřit - minimálně načas už uzavřel i zpracování ropy v pardubickém Paramu, které zaměstnávalo 70 lidí.

"Trvalé odstavení jednotky výroby močoviny bude mít za následek určitý počet propuštěných zaměstnanců. Momentálně očekávané snížení je přibližně 50 zaměstnanců," uvedla firma v prohlášení. Jen některým zaměstnancům prý nabídne nové místo v jiném provozu. Unipetrol v minulých letech uváděl, že v litvínovském chemickém areálu Záluží má asi 1700 zaměstnanců.

Močovina je dusíkatá organická sloučenina, která se používá hlavně jako základ pro výrobu umělých hnojiv. Unipetrol tvrdí, že jeho výroba v Litvínově je ve srovnání s konkurencí v nevýhodě, protože bere jako základní surovinu ropné zbytky, což výrobu prodražuje a snižuje využití zařízení. Navíc má potřebná povolení jen do roku 2017. "Prodloužení je podmíněno investicí do významné rekonstrukce v řádu několika set milionů korun. Jakýkoliv potenciální výnos z této investice neočekává," uvedl Unipetrol

I samotný provoz na výrobě močoviny byl podle chemičky ztrátový. "Trvalé odstavení bude mít pozitivní dopad na provozní zisk v řádu několika desítek milionů korun," tvrdí Unipetrol. Samo o sobě to ale jeho problémy s hospodařením jen sotva vyřeší - vloni Unipetrol v Česku prodělal 5,9 miliardy korun, přičemž tržby měl okolo 97 miliard. Firmu převzal v roce 2005 polský PKN Orlen a do roku 2007 vykazovala roční zisky přes miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK