Japonské akcie po komentáři šéfa Fedu prudce oslabily

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. června (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabovaly, a týden tak zakončily výrazným propadem. Podle obchodníků k němu přispěl čtvrteční komentář šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který sice nevyloučil, že banka v případě nutnosti ekonomiku podpoří, nenaznačil ale, že má něco takového bezprostředně v plánu. Díky tomu ale na devizových trzích zpevňoval dolar.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 180,46 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 2,09 procenta na hodnotě 8459,26 bodu. Za celý týden ale dokázal mírně zpevnit, takže přerušil sérii devíti ztrátových týdnů v řadě. Ta pro něj byla nejdelší za posledních 20 let. Širší index Topix dnes odepsal 1,78 procenta na 717,74 bodu.

Akciím nepomohla ani zpráva o překvapivém snížení úrokových sazeb v Číně. Tamní centrální banka poprvé po čtyřech letech snížila základní úrok o čtvrt procentního bodu na 6,31 procenta. Oznámený krok by měl v Číně zvýšit poptávku, z čehož by měly profitovat i zahraniční firmy, které do Číny vyvážejí. Mnohem větší vliv měl ale Bernanke.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, jemuž postoj šéfa Fedu naopak prospívá. Pokud Spojené státy zatím k žádné další podpoře ekonomiky nepřistoupí, nezvýší se ani množství dolarů v oběhu. Dolar tak zpevňoval k euru i dalším světovým měnám, které jsou považovány za obecně rizikovější. To je například i australský dolar.

Euro k dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2521 USD, k japonskému jenu se kurz jednotné evropské měny snížil o 0,9 procenta na 99,56 JPY. Dolar k jenu odepsal 0,5 procenta na 79,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK