Nezaměstnanost na jižní Moravě v květnu klesla na 9,1 pct

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. června (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v květnu klesla o 0,4 bodu na 9,1 procenta. Bez práce bylo 56.463 lidí. Je to o zhruba dva tisíce méně než v dubnu. Zvýšil se počet volných pracovních míst na 3107. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Region patří stále k oblastem s nadprůměrnou úrovní nezaměstnanosti. Ze čtrnácti krajů ČR je v pěti v současné době míra nezaměstnanosti vyšší než v kraji Jihomoravském.

Pracoviště Úřadu práce evidovaly 3107 volných pracovních míst, asi třetina z nich byla v Brně. Na jedno volné místo připadlo v kraji v průměru téměř 19 nezaměstnaných, což je hodnota značně převyšující celorepublikový průměr.

Rozdíly mezi jednotlivými okresy kraje jsou významné. Velmi vysokých hodnot je dlouhodobě dosahováno v okresech Hodonín, Blansko a Břeclav, kde je více než 19 uchazečů na jedno místo. Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou dlouhodobě nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo, kde se ale projevují výrazné sezónní výkyvy.

V květnu v kraji Úřad práce zaevidoval nově 4280 lidí. Evidenci naopak ukončilo 6669 uchazečů, přičemž do nového zaměstnání jich nastoupily dvě třetiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK