Ve Středočeském kraji klesla nezaměstnanost na 6,7 pct.

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Ve Středočeském kraji v květnu klesla míra nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu na 6,7 procenta. Na úřadech práce bylo zaregistrováno 47.698 lidí schopných nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost se snížila i v celostátním měřítku, a to na 8,2 procenta z dubnových 8,4 procenta.

V kraji bylo na konci května evidováno celkem 48.639 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 1151 méně než v dubnu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku míra registrované nezaměstnanosti klesla o 0,1 procentního bodu. Úřady práce na konci května nabízely 5110 volných pracovních míst, což bylo o 355 víc než v dubnu. Na jednu volnou pracovní pozici tak připadlo téměř deset uchazečů o zaměstnání.

Podle analytika příbramského úřadu práce Jaroslava Minaříka se splnil předpoklad květnového snížení nezaměstnanosti díky tomu, že v plné míře začaly sezonní práce v zemědělství, stavebnictví, povrchových dolech, lesních závodech a dalších odvětvích závislých na počasí. "V měsíci červnu by se měl stav nezaměstnanosti pohybovat přibližně na stejné úrovni," odhadl Minařík.

V celostátním měřítku má tradičně nejnižší nezaměstnanost Praha, v květnu činila čtyři procenta. Středočeskému kraji patřila třetí příčka ještě za Plzeňským krajem, kde byla na konci května míra nezaměstnanosti 6,2 procenta. Největší podíl lidí bez práce byl naopak v Ústeckém kraji, a to 13 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK