Průmysl klesl kvůli problémům eurozóny, míní analytici

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Tuzemský průmysl při své závislosti na vývozu doplácí na ekonomické problémy eurozóny, míní analytici. Průmyslová výroba v květnu podle Českého statistického úřadu meziročně klesla o 2,4 procenta, jde o první pokles od listopadu 2009. Na domácí poptávku podle ekonomů průmysl spoléhat nemůže, pokles zřejmě bude pokračovat i ve druhém pololetí.

"Průmyslu, který je značně závislý na vývozu, podle očekávání dochází dech. Při návratu recese do eurozóny byl dopad na český průmysl jen otázkou času. V předchozích měsících držel celkové statistiky nad vodou automobilový průmysl, nicméně i ten již citelně zpomalil tempo růstu. V květnu se jeho produkce meziročně zvýšila pouze o 0,5 procenta," uvedl analytik David Marek z Patria Finance.

Podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky průmyslníci letos na domácí poptávku spoléhat nemohou a vývoj zahraniční poptávky je nejistý. "Katastrofické scénáře z konce loňského roku se sice nenaplňují, vyhlídky však rozhodně růžové nejsou," uvedl.

Problémy a úspory v jihoevropských zemích se podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta začínají odrážet i na německém hospodářství. Velmi nejistý je i vývoj v Číně, která je pro Německo klíčovým obchodním partnerem. "Celkově vzato, je velmi pravděpodobné, že objem domácí průmyslové výroby v druhé polovině letošního roku poklesne," uvedl Novák.

Za celý rok očekávají analytici stagnaci průmyslové výroby. "Pesimismus mírní údaje o nových zakázkách, kde došlo k meziročnímu zvýšení o 4,2 procenta a mírné zvýšení indexu nákupních manažerů. Otázkou je, zda se reálná ekonomická situace skutečně o něco zlepší," poznamenal Marek.

"Květnová čísla celkově dokládají klesající kondici ekonomiky. Ani měsíc červen výrazné oživení nepřinese, ale k výraznějšímu propadu by dojít nemělo. V případě uklidnění na trzích by v druhém pololetí roku k mírnému otočení v pozitivním směru dojít mohlo," dodal Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK