Nejvyšší ruský soud podpořil členství země ve WTO

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 9. července (ČTK) - Nejvyšší ruský soud dnes rozhodl, že dohoda o připojení země ke Světové obchodní organizaci (WTO), kvůli které musí země snížit dovozní cla a otevřít důležité sektory ekonomiky zahraničním investicím, je v souladu s ústavou. Rozhodnutí soudu bylo jednomyslné a uvolňuje cestu k závěrečnému schválení dohody parlamentem. Hlasování v parlamentu se uskuteční v úterý a očekává se, že většina zákonodárců se vysloví pro vstup země.

WTO schválila přijetí Ruska mezi své členské země již loni v prosinci. Moskva usilovala o členství 18 let. Rusko bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který dosud stál mimo WTO. Plnoprávným členem organizace se stane 30 dní po ratifikaci dohody.

Soud svým rozhodnutím zrušil žalobu podanou zákonodárci z opoziční komunistické strany a strany Spravedlivé Rusko. Strany ve své žalobě tvrdily, že proces ratifikace a část přístupové dohody jsou neústavní.

Podle dohody bude Rusko postupně snižovat dovozní cla na 7,8 procenta z deseti procent a otevře pro investice sektory jako telekomunikace. Bankovní sektor však zatím může chránit před plnou zahraniční kontrolou. Rusku se rovněž podařilo ochránit lukrativní podpory pro domácí automobilový sektor a vyjednat dlouhé přechodné období pro snižování státní pomoci farmářům, napsala agentura Reuters.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. Organizace zahrnuje 155 členů, včetně České republiky. Po přijetí Ruska bude zastřešovat 97 procent světového obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK