Inflace v červnu podle analytiků kvůli bramborám zřejmě stoupla

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Meziroční inflace v červnu by se měla kvůli opětovnému nárůstu cen potravin, zejména brambor, zvýšit na zhruba 3,4 procenta z květnových 3,2 procenta. Vyplývá to odhadů analytiků oslovených ČTK. Klesat by podle ekonomů naopak měly ceny pohonných hmot. Údaje o červnové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve středu 11. července.

"Snížení cen u čerpacích stanic proti zvýšení cen potravin, především zeleniny, tedy takzvaný efekt raných brambor, pravděpodobně přinesou průměrné mírné zvýšení spotřebitelských cen," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška takzvaný bramborový efekt zřejmě v červnu přerušil sérii meziročních poklesů inflace. "Meziměsíčně zůstala hladina cen podle mého odhadu beze změny, když byly vyšší ceny brambor kompenzovány poklesem cen pohonných hmot. Další položky se změnily zřejmě jen nepatrně," uvedl. Meziroční inflaci v červnu odhaduje na 3,3 procenta.

S růstem inflace až na 3,5 procenta počítá analytik Komerční banky Jiří Škop. "Důvodem je především růst cen potravin a regulovaných cen. Do inflace se opět promítnou i daňové změny, tedy vyšší spotřební daň na tabákové výrobky. Pokles by měl být zaznamenán u cen pohonných hmot," uvedl.

Celková inflace tak zůstává ještě nad třemi procenty, avšak podle analytika ČSOB Petra Dufka má ekonomika z pohledu inflace to nejhorší za sebou. "Navrhované zvýšení obou sazeb DPH od příštího roku udrží inflaci v blízkosti třech procent i v roce 2013," upozornil Dufek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK