Euro dnes mírně posiluje vůči dolaru i jenu

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. července (ČTK) - Evropská měna dnes mírně oživila z dvouletého minima vůči dolaru a mírně roste i k jenu. Analytici však upozorňují, že euro je stále velmi křehké a ohrožené dalším poklesem, pokud dnešní jednání ministrů financí eurozóny nepřinese další známky pokroku ve snaze zmírnit dopad dluhové krize v regionu.

Kolem 17:15 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,2304 USD a k jenu stouplo rovněž o 0,1 procenta na 98 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 79,61 JPY.

Ministři financí se dnes v Bruselu snaží přijít s detailnějšími plány na posílení eurozóny. Jejich jednání však zřejmě nepřinese výraznější pokrok proti dohodě z minulého měsíce o pomoci zadluženým zemím a bankám. To se již promítlo i do růstu výnosu španělských a italských dluhopisů zpět na dlouhodobě neudržitelnou úroveň.

Podle analytiků další růst výnosů španělských a italských dluhopisů by mohl prohloubit pokles eura. Minulý týden nicméně euro vůči dolaru kleslo o tři procenta, což by mohlo pomoci evropské měně ke krátkodobé technické korekci a dočasnému oživení.

Euro se minulý týden dostalo pod tlak kvůli pochybám, jak rychle budou země eurozóny schopny uvést v život dohodu z červnového summitu. K tomu se přidalo ještě rozhodnutí Evropské centrální banky, která podle očekávání snížila úrokové sazby a nepřišla se žádnými dalšími opatřeními na podporu ekonomického růstu.

Nezájem o rizikovější investice způsobila rovněž páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA. Minulý měsíc vzniklo v americké ekonomice mnohem méně pracovních míst, než kolik je třeba ke snížení míry nezaměstnanosti. Ta zůstala na 8,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK