Ceny ropy kvůli hrozbě pro norskou těžbu vzrostly

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes pod tlakem pracovního sporu v Norsku vzrostly a severomořská ropa Brent se vrátila do blízkosti hranice 100 dolarů za barel. Stávka pracovníků norských ropných plošin vstoupila do třetího týdne a trh čeká, zda vláda dnes zabrání plánu norských ropných firem bránit se proti eskalující akci zastavením veškeré těžby ropy v zemi.

 

Cena ropy Brent v 17:22 SELČ stoupla o jeden dolar na 99,19 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 82 centů na 85,27 USD za barel.

V Norsku dnes už 15. dnem pokračuje stávka pracovníků ropných plošin, kteří se spolu s odbory snaží prosadit snížení věku pro odchod do důchodu a růst mezd. V neděli ztroskotalo celodenní jednání mezi odborovými svazy a asociací norského ropného průmyslu (OLF) a firmy hodlají od úterka zastavit práce na všech ropných plošinách.

Kdyby se tato hrozba naplnila, přestalo by Norsko těžit dva miliony barelů ropy denně, což je množství rovnající se denní spotřebě Francie. Zabránit tomu může vláda, která může ukončit pracovní spor kvůli bezpečnosti nebo národním zájmům země.

Ropný trh oslabovaly i ekonomické údaje z Asie. Zakázky japonského strojírenství klesly v květnu rekordním tempem a inflace v Číně se snížila na minimum za 29 měsíců, což naznačuje oslabování domácí poptávky. Investoři budou před pátečními údaji o vývoji čínské ekonomiky za druhé čtvrtletí opatrní, řekli analytici agentuře Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 99,19 98,19 New York - Nymex WTI srpen 85,27 84,45

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK