Norská vláda ukončila spor zaměstnanců těžebních firem

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 10. července (ČTK) - Norská vláda se vložila do stávky zaměstnanců tamního těžebního sektoru a nařídila spor okamžitě vyřešit. Využila tak své zákonné možnosti a intervenovala v pracovněprávním sporu, který ohrožoval celou norskou ekonomiku a destabilizoval globální trh s ropou. Zaměstnanci se na výzvu vlády po třech týdnech stávkování okamžitě vrátili do práce.

"Musela jsem to rozhodnutí učinit, abych ochránila životně důležité zájmy Norska," řekla agentuře Reuters ministryně práce Hanne Bjurströmová. "Nebyla to snadná volba, ale musela jsem to udělat," řekla ministryně. Rozhodnutí padlo ještě v noci, kdy Bjurströmová jednala se zástupci odborů a norské asociace ropného průmyslu (OLF).

Ve stávce byli zaměstnanci na ropných plošinách a dnešek byl posledním termínem pro dosažení dohody. Vzhledem k tomu, že víkendová jednání skončila krachem, hrozilo, že ode dneška se těžba ropy a zemního plynu úplně zastaví. Norsko patří k největším světovým producentům ropy a stávka zaměstnanců už stačila citelně zvýšit cenu suroviny.

"Je to velmi smutné, ale stávka skončila," řekl v noci novinářům odborový předák Leif Sande. Svaz Industri Energi, kterou zastupuje, je v Norsku největší odborovou organizací v energetickém sektoru a hájí zájmy více než poloviny ze zhruba 7000 zaměstnanců.

Zpráva o ukončení stávky se okamžitě projevila na cenách ropy na světových trzích. Barel severomořské ropy Brent v Asii zlevnil o více než dolar a vrátil se pod 99 dolarů. Podobně americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) klesla pod 85 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK