Ústavní soud v Německu řeší námitky proti záchrannému fondu ESM

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlsruhe (Německo) 10. července (ČTK) - Německý ústavní soud se začal zabývat námitkami proti podpisu Německa pod trvalý záchranný fond eurozóny (ESM) a rozpočtový pakt Evropské unie. Kritici tvrdí, že pokud Německo návrh podepíše, sníží se tím ústavní pravomoci parlamentu při rozhodování o způsobu využití peněz daňových poplatníků. Soud si jen vyslechne argumenty, verdikt se dnes neočekává.

Německý parlament smlouvy ratifikoval 29. června, prezident Joachim Gauck ale návrh odmítl podepsat, dokud se k němu nevyjádří ústavní soud. Oponenti soud žádají o vydání předběžného opatření, které Gauckovi znemožní připojit pod návrh podpis dřív, než soud celý případ kompletně projedná. To ale může podle zástupců soudu trvat i několik týdnů.

Smlouvy předpokládají, že se Německo připojí k Evropskému stabilizačnímu mechanismu, jak zní oficiální název ESM. Ten je nástupcem přechodného fondu EFSF a má být prostředkem pomoci těm zemím eurozóny, které se dostanou do problémů. Fond má půjčovat peníze a vydávat garance za úvěry, k čemuž bude využívat peněz daňových poplatníků.

Německo by zároveň mělo přijmout takzvaný fiskální kompakt, tedy rozpočtový pakt, který vymezí, jak moc se mohou jednotlivé země zadlužit. Na vytvoření paktu se dohodlo 25 zemí Evropské unie, které by měly do svých právních řádů zakomponovat přesná pravidla. Proti vytvoření tohoto paktu byla jen Velká Británie a Česká republika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK