Pražská burza dál oslabuje, dopoledne o půl procenta

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes dopoledne navázala na pondělní pokles, hlavní index PX kolem 11:00 odepsal 0,62 procenta na 902,8 bodu. V červených číslech jsou všechny tituly s výjimkou ČEZ a AAA Auto, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Burzu dolů táhly opět především banky. Jejich další ztráty podle Pavola Mokoše z Patria Direct přicházejí navzdory tomu, že Španělsko, kde má Erste Bank celkovou expozici ve výši 735 milionů eur a KB žádnou, v pondělí kromě příslibu rychlejší pomoci pro banky obdrželo od EU také rok navíc pro splnění rozpočtového cíle.

Cena akcií Erste spadla o 0,61 procenta na 376 korun. Cenné papíry Komerční banky postihla jednoprocentní ztráta na 3523 korun a vůbec nejhůře si dopoledne vedly akcie pojišťovací skupiny VIG, které odepsaly bezmála tři procenta na 786 korun.

Propad postihl i těžební NWR, která oslabila o 1,7 procenta ke 103 korunám.

Pondělní slušné zisky si udržují jen akcie ČEZu, když jim v tom podle Mokoše pomáhá i zvýšené doporučení od analytiků švýcarské banky Credit Suisse, a skupina autobazarů AAA Auto. Akcie ČEZ si dopoledne připisovaly zhruba třetinu procenta na 707,50 Kč a skupina autobazarů AAA Auto, která dnes oznámila nárůst prodejů za první polovinu roku 2012 o 16,2 procenta, posílila o dvě a čtvrt procenta a přiblížila se k 19 korunám.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK