SOCR: ÚOHS se pokouší změnit zákon pomocí neústavního návrhu

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se podle obchodníků snaží změnit kontroverzní zákon o významné tržní síle, ačkoliv k tomu nemá pravomoc. Antimonopolní úřad tak balancuje na hranici ústavnosti, sdělil dnes ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. ČTK zjišťuje vyjádření ÚOHS.

Zákon o významné tržní síle od února 2010 reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Obchodní řetězce zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalují, že chování řetězců se díky zákonu zlepšilo. Sporný zákon měly nahradit některé změny v zákoně o ochraně hospodářské soutěže a v zákoně o cenách, které připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, avšak zatím nebyly schváleny.

ÚOHS se podle Juračky v těchto dnech snaží změnit zákon o významné tržní síle pomocí tzv. přílepku. Antimonopolním úřadem navrhované změny předložil poslanec ČSSD Ladislav Skopal v rámci druhého čtení vládního návrhu novely zákona o hospodářské soutěži. "Takovýto postup je v rozporu s článkem 41 Ústavy ČR. Je tedy podle našeho názoru v příkrém rozporu s demokratickými principy dělby moci," upozornil Juračka.

Juračka tvrdí, že podle předložené změny by paragrafy tohoto zákona mohly být uplatněny pouze u firem s ročním obratem nejméně pět miliard korun, který ovšem vykazuje jen minimum potravinářských firem. "Je to opět namířeno pouze proti obchodníkům," míní Juračka.

Zákon o významné tržní síle je podle Juračky nekoncepční, diskriminující a neurčitý. "Navíc dosud nebyla předložena jakákoliv analýza, která by dokládala potřebu regulace maloobchodního trhu. Přitom stávající pokus o jeho novelizaci přílepkem k jinému zákonu podivnou poslaneckou iniciativou může dále zhoršit poměry na maloobchodním trhu," uvedl Juračka.

Zákon o významné tržní síle vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Zrušení tohoto zákona a zapracování některých jeho částí například do zákona o ochraně hospodářské soutěže doporučila podnikatelská rada, meziresortní komise tvořená zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu a zemědělství a ÚOHS. Pro tuto variantu řešení se vyslovila také Národní ekonomická rada vlády a nezávislí odborníci. Za zrušení zákona dlouho lobbovali obchodníci.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů. Nelíbilo se jim ani vybírání poplatků ze strany řetězců. Dodavatelé platili třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letácích obchodníků.

Nový zákon už využily některé potravinářské firmy, které si na počínání řetězců stěžovaly ÚOHS. Antimonopolní úřad poté zahájil správní řízení s některými obchodními řetězci, kterým za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK