Brusel zkoumá návrhy ČEZ na utišení obav ze zneužívání postavení

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská komise dnes oznámila, že zkoumá závazky, které jí nabídla společnost ČEZ ve snaze utišit obavy Bruselu z možného zneužití dominantního postavení na trhu s elektřinou v České republice. EK kvůli tomu zahájila připomínkové řízení, ve kterém chce slyšet názory zúčastněných stran.

 

ČEZ koncem června oznámil, že spor by měl být ukončen dohodou o narovnání. Energetický gigant se zavázal prodat jednu ze svých uhelných elektráren, přičemž sám by si měl zvolit, zda prodá elektrárnu Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 nebo Dětmarovice.

EK se už nechala slyšet, že by tyto závazky mohly řešit obavy, které Brusel má. Komise má strach, že ČEZ porušuje antimonopolní pravidla EU tím, že brání vstupu konkurence na český trh s elektřinou, přičemž důvodem je údajná rezervace přemrštěné kapacity.

"Potvrdí-li přezkum (takzvaný tržní test), že navržené závazky obavy z nekalosoutěžního jednání odstraňují, může komise nabídnuté závazky učinit pro ČEZ právně závaznými," uvedla dnes komise v prohlášení.

Připomínky mohou jednotlivé strany zaslat do jednoho měsíce.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK