Nabídka míst na Jobs.cz v červnu klesla proti květnu i meziročně

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Aktivita na pracovním trhu s příchodem léta mírně poklesla. V červnu bylo na portálu Jobs.cz vystaveno 22.080 pracovních pozic, což bylo o 2,5 procenta méně než v květnu. Proti stejnému období loni to byl pokles o 8,1 procenta. Vyplývá to z informací společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

"Mírný pokles počtu volných pracovních míst proti květnu je v souladu s obvyklým vývojem, špička poptávky po zaměstnancích související se sezonními pracemi již proběhla. Meziroční srovnání však několik měsíců v řadě potvrzuje, že na pracovním trhu letos převládá obezřetnost," uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Patrně nejvíce to podle něj cítí čerství absolventi, jejichž situace je komplikovaná už od počátku roku. Ti, kteří se rozhodnou hledat práci už během prázdnin, budou mít prý proti ostatním výraznou výhodu. V září na pracovní trh vstoupí hlavní vlna letošních absolventů a konkurence mezi uchazeči o zaměstnání se tak ještě přiostří. V červnu zaměstnavatelé vystavili 3980 pracovních míst vhodných pro absolventy, o tři procenta méně než v květnu a o 16 procent méně než loni.

Proti loňsku se naopak výrazně zvýšil počet pracovních příležitostí pro osoby se zdravotním postižením. Ve speciální sekci Prace.cz/OZP bylo v červnu každý den k dispozici 1700 vhodných míst, což je o třetinu více než v červnu 2011. Hlavní příčinou je změna podmínek pro zaměstnávání zdravotně postižených platná od počátku letošního roku.

Oborovému srovnání volných pracovních pozic na Jobs.cz v červnu tradičně vévodil prodej a obchod s podílem téměř 15 procent. Na druhém místě se udrželo strojírenství se skoro osmiprocentním podílem, přestože i v tomto odvětví nyní poptávka po nových zaměstnancích slábne. Následují administrativa se sedmi procenty, výroba a průmysl se 6,8 procenta a bankovnictví a finanční služby se šesti procenty nabízených míst.

Uchazeči na vystavená pracovní místa v červnu zaslali 457.000 reakcí, stejně jako loni a o tisícovku více než v květnu. V průměru to bylo bezmála 21 reakcí na jednu pozici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK