Návrh na růst DPH na 15 a 21 pct je ve sněmovně před schvalováním

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poslanci dnes propustili do závěrečného projednávání vládní návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty. Sazby daně mají od příštího roku vzrůst o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Vládní předloha, která má podle vlády za cíl stabilizovat veřejné rozpočty, také zavádí například solidární daň u lidí s vyššími příjmy nebo omezuje výdajové paušály u živnostníků. Sněmovna by předlohu měli schvalovat ještě tento týden.

 

Opozice se zvýšením DPH i s dalšími opatřeními nesouhlasí. Poslanec ČSSD Ladislav Šincl dnes například prohlásil, že vláda se rozhodla jít cestou snižování životní úrovně občanů a že další zvýšení DPH opět přiškrtí ekonomiku. Navrhl zamítnutí materiálu a k tomuto návrhu se přidal i Miroslav Opálka (KSČM). Předlohu kritizoval i předseda LEV-21 Jiří Paroubek. "I ekonomickému laikovi musí být jasné, že vláda už doškrtala," prohlásil.

Návrh se nelíbí ani bývalé vládní straně Věci veřejné. V tiskovém prohlášení dnes VV uvedly, že v předloze chybí účinná omezení šedé ekonomiky a opatření proti daňovým únikům. "Pokud by vláda hledala tato opatření, pak by nebylo třeba zvyšovat DPH či naprosto zbytečně experimentovat s omezením takzvané zelené nafty," uvedly VV.

Zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod doprovází také přesun některých zdravotnických pomůcek i dětských plen do vyšší sazby. Podle vlády nemohou být tyto položky zařazeny do nižší sazby kvůli rozporu s předpisy EU.

Předloha zavádí také solidární zvýšení daně u zaměstnanců a živnostníků. Nově stát zavede sedmiprocentní zdanění rozdílu mezi příjmem a 48násobkem hrubé průměrné mzdy, tedy částkou asi asi 100.000 korun měsíčně.

Vláda chce také omezit výdajové paušály živnostníků, a to u příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů, například u lékařů nebo advokátů a u výnosů z autorských práv na 800.000 korun. Navíc chce zvýšit daň z převodu nemovitostí ze současných tří procent na čtyři procenta.

Vláda původně chtěla také zrušit nárok na vrácení části spotřební daně z nafty u zemědělské prvovýroby, tedy zrušit takzvanou zelenou naftu. Posléze tento krok zmírnila, od příštího roku vratka klesne ze současných 60 procent na 40 procent a zcela skončí k 1. lednu 2014. Tuto změnu navrhl do vládní předlohy zapracovat rozpočtový výbor. Poslanec VV Michal Babák dnes přednesl návrh, aby zelená nafta zůstala zachována stejně jako dosavadní výše sazeb DPH.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK