Ceny ropy po konci stávky v Norsku a propadu dovozu Číny klesly

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po nočním zásahu norské vlády proti stávce zaměstnanců ropných plošin výrazně klesly. Ropný trh oslabily i obavy ze slabé globální poptávky po zprávě o propadu čínského dovozu ropy na letošní minimum.

Cena severomořské ropy Brent po zprávě z Norska klesla až na 98,22 dolaru a v 16:00 SELČ byla se ztrátou 1,30 dolaru těsně nad 99 dolary za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o tři čtvrtě dolaru na zhruba 85,20 dolaru za barel.

Norská vláda se na poslední chvíli vložila do pracovního sporu mezi zaměstnanci tamního těžebního sektoru a těžařskými firmami a nařídila stávku okamžitě ukončit. Zaměstnanci se po více než dvou týdnech stávkování vrátili do práce, a zaměstnavatelé tak nemuseli sáhnout k ohlášené výluce, která by zastavila veškerou norskou těžbu ropy a plynu. V pondělí cena Brentu v obavách z výluky vzrostla nad 100 dolarů.

"Zásah norské vlády znamená odstranění hrozby významného narušení dodávek," konstatoval podle agentury Reuters Olivier Jakob z firmy Petromatrix.

Ropu oslabily i zprávy z Číny. Druhý největší dovozce ropy na světě snížil v červnu dovoz na minimum od počátku roku, protože rafinerie kvůli oslabující poptávce omezily nákupy. Čína se loni na růstu globální poptávky po ropě podílela zhruba polovinou.

Ropný trh se nyní bude zaměřovat na páteční údaje o vývoji čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Očekává se, že hrubý domácí produkt Číny by mohl růst nejslabším tempem za tři roky. Analytici ale čekají, že slabé údaje přimějí čínské vládní orgány k opatření na podporu ekonomického růstu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 99,01 100,32 New York - Nymex WTI srpen 85,22 85,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK