Euro na trzích oslabilo, k dolaru spadlo nejníže za dva roky

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská měna dnes na devizových trzích klesala a vůči dolaru se propadla na novou nejnižší hodnotu za dva roky. Jednání ministrů financí eurozóny podle očekávání nezahnalo obavy ze šíření dluhové krize v eurozóně navzdory dohodě o pomoci Španělsku.

 

Kolem 18:10 SELČ euro vůči dolaru kleslo o půl procenta na 1,2253 USD, když odpoledne se propadlo až na 1,2245 USD, nejníže od 1. července 2010. K jenu euro oslabilo o 0,6 procenta na 97,37 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 79,46 JPY.

Ministři financí eurozóny poskytli Španělsku o rok více času na snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta HDP výměnou za další rozpočtové škrty. Stanovili rovněž podmínky, za jakých poskytnou pomoc problémovým bankám v zemi. Peníze pro banky by mělo Španělsko dostat nejpozději do konce července. Neobjevil se však žádný pokrok v jednání o možnostech, že by záchranný fond kupoval dluhopisy problémových zemí, a snížil tak náklady na úvěry Španělska a Itálie.

Náladu na trhu ovlivnila rovněž Čína. Smíšené údaje o zahraničním obchodu zvýšily obavy z dalšího zpomalování ekonomického růstu druhé největší ekonomiky světa.

Investoři jsou také nervózní kvůli soudu v Německu. Ústavní soud se dnes začal zabývat námitkami proti podpisu Německa pod trvalý záchranný fond eurozóny (ESM) a rozpočtový pakt Evropské unie. Rozhodnutí soudu by mohlo být známé až za několik dní nebo týdnů, což posiluje nejistotu na trhu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK