MPSV oznámí červnovou nezaměstnanost,čeká se stagnace na 8,2 pct

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o nezaměstnanosti v červnu. Podle odhadů analytiků zůstala míra nezaměstnanosti na květnových 8,2 procenta. Červnovým číslům sice obvykle pomáhá sezonní vývoj, na trhu práce se ale nyní začíná projevovat návrat recese do české ekonomiky. V dalších měsících nezaměstnanost podle ekonomů poroste.

 

Stagnace nezaměstnanosti podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška znamená citelné zhoršení trhu práce proti předchozím letům, kdy v červnu počet nezaměstnaných před letním vzestupem klesal. "Důvodem letošního horšího vývoje je slabá ekonomika. Během letních měsíců se míra nezaměstnanosti zřejmě vyšplhá na 8,5 procenta," podotkl.

Také analytik Raiffeisenbank Václav Franče míní, že standardně by se míra nezaměstnanosti v červnu měla díky sezonnímu vývoji mírně snížit. "My však s ohledem na slabou domácí ekonomiku, která v prvním čtvrtletí mezikvartálně poklesla o 0,8 procenta, odhadujeme stagnaci míry nezaměstnanosti na 8,2 procenta," uvedl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK