ČTÚ ve čtvrtek oficiálně vyhlásí aukci kmitočtů pro sítě LTE

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Český telekomunikační úřad ve čtvrtek oficiálně vyhlásí aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Zveřejní podmínky výběrového řízení a další dokumentaci. Přihlášky do aukce by měli zájemci podávat zřejmě do 10. září. Vyplývá to z informací ČTÚ.

ČTÚ bude nabízet kmitočty v pásmu 800 MHz, které se uvolnily po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání, a dále volné frekvence v pásmech 1800 a 2600 MHz. Cílem přidělování kmitočtů má být rychlý rozjezd vysokorychlostních mobilních sítí LTE, které by zvýšily pokrytí vysokorychlostním internetem, a případný vstup nového operátora.

Do 12. října by měl ČTÚ na základě vyhodnocených přihlášek pozvat uchazeče do aukce. Ostrá aukce kmitočtů by pak měla proběhnout do 26. listopadu. Přidělování frekvencí úřad plánuje na leden.

Poslední zhruba dva měsíce se úřad zabýval sběrem připomínek k navrhovaným podmínkám aukce. Jejich vypořádání minulý týden vzala na vědomí vláda. Na základě připomínek úřad mimo jiné snížil souhrnnou vyvolávací cenu kmitočtů o pětinu na 7,4 miliardy korun, posunul termín pro zahájení komerční nabídky v nových sítích z jednoho na dva roky a prodloužil závazky národního roamingu.

ČTÚ naopak neakceptoval požadavek na vyhrazení části nejlukrativnějšího pásma 800 MHz pro případného nového hráče, ale zachoval pro něj část spektra v pásmu 1800 MHz. Stanovil ale maximální limit pro vlastnictví kmitočtů dohromady v pásmech 800 MHz a 900 MHz, které již stávající operátoři využívají pro sítě GSM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK