Nezaměstnanost na jižní Moravě v červnu klesla na devět procent

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. července (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v červnu klesla o 0,1 procentního bodu na devět procent. Bez práce bylo 55.558 lidí. Je to zhruba stejný počet jako před měsícem. Mírně klesl počet volných pracovních míst na 2878. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

V ČR patří území Jihomoravského kraje stále k oblastem s nadprůměrnou úrovní nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti byla v červnu oproti celostátnímu průměru o 0,9 procentního bodu vyšší. Ze čtrnácti krajů jen ve dvou je v současné době míra nezaměstnanosti vyšší než v kraji Jihomoravském.

Zhruba třetinu volných pracovních míst evidují pracoviště Úřadu práce v Brně. Na jedno volné místo připadlo v Jihomoravském kraji v červnu v průměru 19,8 nezaměstnaných, což je hodnota značně převyšující celorepublikový průměr.

Z jednotlivých okresů jsou dlouhodobě nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo, kde se projevují výrazné sezonní výkyvy. Naopak nejnižší úroveň nezaměstnanosti je dlouhodobě v obou brněnských okresech a na Vyškovsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK