Do mzdy bude nadále možné zahrnovat práci přesčas

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Sněmovna dnes vrátila k dopracování autorům z opoziční ČSSD předlohu, podle níž by zaměstnavatelé neměli možnost sjednávat s řadovými pracovníky mzdu, která zahrnuje také přesčasovou práci. Novela zákoníku práce měla změnit také odměňování práce přesčas u příslušníků bezpečnostních sborů a zúžit povinnost podrobit se vstupní lékařské prohlídce jen na pracovní poměr. Vrácení k dopracování je prakticky měkčí forma zamítnutí.

Možnost sjednávat mzdu už s ohledem na práci přesčas přinesla novela platná od ledna. Sociální demokraté chtěli ustanovení vypustit, protože je podle nich přímým návodem na bezplatné zvýšení rozsahu pracovní doby a v rozporu s mezinárodními úmluvami. Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) by opatření bylo proti smluvní volnosti. "Smluvní volnost je pravicová floskule. Zaměstnanec vždy tahá za kratší stranu provázku," oponoval za předkladatele Jan Chvojka.

Příslušníkům bezpečnostních sborů měla novela vrátit příplatky 150 přesčasových hodin ročně, které již delší dobu nedostávají. Výjimkou by byla práce za vyhlášeného krizového stavu. "Situace v policii je skutečně před výbuchem," hájil předlohu Jeroným Tejc (ČSSD).

S novelou nesouhlasil kabinet, podle kterého se nynější úprava v minulosti osvědčila. Změna zákona by prý přišla zhruba na dvě miliardy korun.

Návrh na vrácení předlohy autorům podal Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) a sněmovna to hlasy koalice schválila. Na hlasování o návrhu zpravodaje Miroslava Jeníka (ODS) na zamítnutí předlohy už v prvním čtení se tak nedostalo.

Za zátěž zaměstnavatelů a zaměstnanců označili předkladatelé novely ustanovení nového zákona o specifických zdravotních službách, podle něhož musí projít vstupní zdravotní prohlídkou i lidé, kteří chtějí pracovat na dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) už při středečním projednávání novely slíbil, že ministerstvo předloží na konci prázdnin v této věci vlastní návrh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK