Nezaměstnanost v Ústeckém kraji klesla, ale nejmíň ze všech

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 11. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji klesla během června z 13 na 12,8 procenta. Stále je nejvyšší ze všech krajů a její pokles byl ve srovnání s ostatními nejpomalejší, což je zřejmě způsobeno malým podílem zemědělství v kraji. Práci si v regionu aktuálně hledá 55.764 lidí, vyplývá z dnes zveřejněné statistiky ministerstva práce a sociálních věcí. Meziročně je nezaměstnanost v kraji o 0,5 procentního bodu vyšší.

Během června se snížil počet uchazečů o práci jen o 1,1 procenta, tedy o 630 lidí. V ostatních regionech ubývalo nezaměstnaných díky sezonním pracím na stavbách nebo v zemědělství rychleji - v celém Česku ubylo za červen 1,6 procenta uchazečů, třeba na Jesenicku to ale byl bezmála každý desátý. Celostátní míra nezaměstnanosti klesla na hodnotu 8,1 procenta.

Na severozápadě Čech je nezaměstnaností nejvíc postiženo Mostecko, které se během jara opět dostalo do čela pomyslného žebříčku všech českých okresů - zaměstnání tam aktuálně hledá 15,4 procenta práceschopných lidí, zatímco druhé Bruntálsko vykazuje hodnotu 15,2 procenta.

Letos je v Ústeckém kraji jarní pokles nezaměstnanosti pomalejší než v předešlých letech, hlavně kvůli špatnému květnu. Práci si hledá aktuálně 12,8 procenta lidí, což je o půl procentního bodu víc než vloni, kdy bylo znát ekonomické oživení. Proti červnu 2010, tedy roku, kdy počty lidí bez práce v posledních letech nejvíc stouply, je letošek lepší o 0,2 procentního bodu.

Současný podíl 12,8 procenta lidí bez práce je výrazně menší než v letech na přelomu tisíciletí - v červnu 2003 bylo v regionu bez práce 17 procent lidí a pod 13 procent se červnová nezaměstnanost dostala až v roce 2007, tedy v době vrcholící hospodářské konjunktury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK