Španělsko zvýší sazbu DPH o tři body na 21 procent

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 11. července (ČTK) - Španělsko zvýší základní sazbu daně z přidané hodnoty o tři procentní body na 21 procent. Oznámil to dnes ve španělském parlamentu premiér Mariano Rajoy v rámci nového balíku kroků ke snížení rozpočtového deficitu. Pomocí vyšších daní a výdajových škrtů chce vláda během příštích dvou a půl let získat a ušetřit 65 miliard eur (1,65 bilionu Kč).

Ministři financí eurozóny se tento týden dohodli, že dají Španělsku na snížení deficitu veřejných financí k hranicí tří procent hrubého domácího produktu rok navíc, to znamená do roku 2014. Letos bude moci mít Madrid deficit 6,3 procenta a příští rok 4,5 procenta, bude ale za to muset přijmout další úsporná opatření.

Španělská ekonomika se propadla do nové recese s rekordní nezaměstnaností, což ozdravení veřejných financí výrazně ztěžuje. Po prudkém propadu cen nemovitostí navíc státní rozpočet ohrožují těžké problémy tamních bank. Španělská vláda minulý měsíc požádala eurozónu o pomoc pro bankovní sektor v sumě až 100 miliard eur a ministři eurozóny v pondělí slíbili, že zemi zatím jako zálohu poskytnou 30 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK