Úřad bude zřejmě moci zmírnit pokuty účastníkům kartelových dohod

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže, která umožní za určitých podmínek zmírnit tresty firmám za účast v kartelových dohodách. Takzvaný program shovívavosti, leniency program, umožní pokutu za kartelovou dohodu snížit nebo dokonce odpustit podnikům tehdy, pokud úřadům o této dohodě poskytnou informace. Novela také zavádí opatření proti korupci při veřejných zakázkách. K projednání ji nyní dostane Senát.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zavedl tento program již v roce 2001, v zákoně však dosud tato možnost nebyla. Program shovívavosti používá k odhalování a rozbíjení kartelů také řada úřadů v zahraničí včetně Evropské komise.

Pokud účastník kartelové dohody splní navrhované podmínky, nedostane pokutu, nebo mu ÚOHS pokutu sníží až na polovinu. Podmínkou bude nejen to, že firma sama poskytne informace a přizná svoji účast, ale i to, že v minulosti nevyvíjela nátlak na ostatní firmy a pomáhala úřadu v objasnění případu.

Vláda rovněž vložila do novely opatření, které souvisí s bojem proti korupci. Firmy, které poruší pravidla hospodářské soutěže, budou vyloučeny z účasti na veřejných zakázkách a koncesních smlouvách.

Poslanci dnes také na návrh Jaroslava Plachého (ODS) vložili do zákona ustanovení, které zakazuje úřadům, aby při vypisování zakázek zjevně zvýhodňovaly určitou firmu nebo porušovaly hospodářskou soutěž. Jak řekl premiér Petr Nečas (ODS), pomůže to omezit prostor pro korupci. Za porušení uvedeného pravidla bude úřadům hrozit pokuta až deset milionů korun. Podle poslance Plachého bude mít ÚOHS právo takovou zakázku, která zjevně zvýhodňuje jednoho ze soutěžitelů, zrušit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK