Pražská burza klesá třetí den po sobě, PX odepsal čtvrt procenta

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes klesá třetím dnem za sebou. Hlavní index PX byl v 11:15 níže o 0,24 procenta na 902 bodech, dolů ho táhly především finanční emise. Nedařilo se ale většině akciových titulů, nejvíce ztrácela technologická společnost KIT digital, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct navázala pražská burza na úterní pokles na Wall Street, kterou zachvátily obavy z výsledkové sezony. Hlavními strůjci dnešního poklesu v Praze jsopu zatím banky. Cenné papíry Erste Bank odepsaly 0,71 procenta na 376,80 Kč a Komerční banka 0,57 procenta na 3462 korun. Pojišťovna VIG oslabila také kolem půl procenta na 784,80 Kč.

Ze zbylých dvou velkých emisí posílily akcie energetické společnosti ČEZ o čtvrt procenta na 714,80 Kč, zatímco telekomunikační operátor Telefónica ČR stagnoval na 393,70 Kč. Podle Mokoše trh může pozitivně vnímat oznámení konečných podmínek pro zájemce o vstup na český trh mobilních operátorů. Český telekomunikační úřad uvedl, že pro případné účastníky aukce neuvolní atraktivní frekvenci 1800 MHz. Zájemce o vstup na český trh se tak bude muset dohodnout s nynější trojicí operátorů na přístupu do jejich sítí.

Nejvýrazněji, a to 1,42 procenta na 87 korun, spadly dopoledne akcie KIT digital. O necelé procento si pohoršily cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto a developera Orco.

Se ziskem se obchodovaly petrochemický holding Unipetrol, tabáková společnost Philip Morris a mediální společnost CME.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 172 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK