Američané kvůli suchu prudce snížili odhad sklizně kukuřice

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Chicago 11. července (ČTK) - Abnormální sucho na americkém Středozápadě způsobilo, že sklizeň kukuřice ve Spojených státech bude v nadcházející sezoně asi o 12 procent nižší, než se dosud předpokládalo. V pozorně očekávané zprávě to dnes oznámilo tamní ministerstvo zemědělství. Zásoby kukuřice tak budou na konci sezony asi až o 37 procent nižší, než se čekalo.

Zpráva je velkým překvapením pro analytiky trhu komodit i další experty, kteří s poklesem sklizně sice počítali, ale nikoli s tak dramatickým. Reakce trhu na sebe proto nenechala dlouho čekat; cena termínového kontraktu na kukuřici se na komoditní burze v Chicagu v mžiku zvýšila asi o čtyři procenta na 7,45 USD za bušl (154 Kč za asi 25 kg).

Ministerstvo uvedlo, že sklizeň v sezoně 2012/2013 se bude pohybovat kolem 12,97 miliardy bušlů (asi 324 milionů tun). Výnosy by měly dosáhnout kolem 146 bušlů na akr, zatímco ještě před měsícem vláda předpovídala výnos o 20 bušlů na akr vyšší.

V důsledku nepříznivé prognózy sklizně Američané také prudce srazili odhadovaný objem zásob na konci sklizně. V červnovém odhadu ministerstvo uvádělo, že zásoby se budou pohybovat kolem 1,88 miliardy bušlů, nyní však odhad snížilo na 1,18 miliardy bušlů. To je o 37 procent méně. Experti se domnívali, že vláda odhad zásob sníží o 32 procent.

Snížení odhadu sklizně o 12 procent je největší za dobu, co ministerstvo tyto odhady vydává. Středozápad patří k hlavním oblastem pěstování kukuřice v USA, nynější sucha v této oblasti jsou podle agentury Reuters největší za posledních 25 let. Pěstitelský rok začíná vždy v září a končí v srpnu následujícího kalendářního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK