EK prošetří slíbenou státní pomoc pro nový model Porsche

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. července (ČTK) - Evropská komise bude zkoumat, zda slíbená státní pomoc 43,7 milionu eur (1,1 miliardy Kč) pro německého výrobce sportovních aut Porsche není nepoctivou výhodou, a neporušuje tak pravidla Evropské unie. Komise, která zastupuje funkci evropského antimonopolního úřadu, dnes oznámila, že hloubkového šetření pomoci pro nový model Macan od Porsche je nutné kvůli vysokému podílu na trhu nejen Porsche, ale i jeho nového majitele, největší evropské automobilky Volkswagen.

"Komise bude zkoumat, zda je pomoc nutná a je přiměřeným poskytnutím pobídky pro investice a zda její příspěvek regionálnímu rozvoji převáží nad narušením hospodářské soutěže," uvedla EK v prohlášení.

Porsche plánuje začít vyrábět nový kompaktní SUV Macan v závodě v Lipsku někdy v druhé polovině roku 2013. Vláda spolkové země Sasko, ve které Lipsko leží, plánuje přispět automobilce k projektu nového vozu 43,7 miliony eur a blíže nespecifikovanou investiční výhodou. Celkové náklady na projekt Macan mají činit 522 milionů eur. Německé úřady informovaly EK o navrhované pomoci loni v prosinci.

Porsche trvá na svém požadavku státní pomoci a zdůrazňuje výši plánované investice a vznik až 1000 nových pracovních míst v Lipsku. "Činíme kroky ke zlepšení struktury regionální ekonomiky," uvedl mluvčí Hans-Gerd Bode. "To je plně v souladu s pokyny pro poskytnutí pomoci," dodal. Mluvčí saské vlády odmítla zprávu komentovat.

Automobilka dnes rovněž oznámila, že v červnu zvýšila meziročně prodej o 18,9 procenta na 12.699 vozů. Za šest měsíců dodávky aut Porsche stouply o 14 procent na 69.171 vozů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK