Avast Software loni zvýšil zisk před zdaněním na 1,1 miliardy Kč

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Tuzemský dodavatel antivirových programů Avast Software loni zvýšil zisk před zdaněním o 72 procent na 1,1 miliardy korun. Tržby stouply o více než polovinu na 1,55 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů v účetní závěrce zveřejněné na internetu.

Celý čistý zisk 891 milionů korun firma vyplatila formou dividendy jedinému akcionáři, kterým je nizozemská Avast Software B.V.. Tu vlastní zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš spolu s fondem Summit Partners, který nedávno získal menšinový podíl.

Loňské výsledky řadí Avast mezi největší tuzemské firmy v oboru informačních technologií. Například Seznam.cz měl zisk před zdaněním jednu miliardu korun.

Avast vznikl na začátku 90. let. Jeho růst je spojený s nápadem distribuovat antivirovou ochranu počítačů bezplatně. Firma má v současnosti přes 160 milionů registrovaných uživatelů. Avastu mezi poskytovateli antivirového softwaru konkuruje například tuzemská AVG nebo společnost Eset. Firma na konci minulého roku oznámila veřejnou nabídku svých kmenových akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK