Euro kvůli přetrvávající nervozitě z dluhové krize klesá

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. července (ČTK) - Evropská měna dnes pokračuje v poklesu vůči dolaru. Mezi investory roste nervozita z toho, že německý ústavní soud nepřijme rychle rozhodnutí o záchranném fondu eurozóny a není jisté, jak se politici eurozóny s touto skutečností vyrovnají. Investoři také upravují své pozice před zveřejněním zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed).

V 17:30 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,2239 USD, k jenu však stouplo 0,3 procenta na 97,57 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,4 procenta na 79,75 JPY.

Euro kromě nervozity z dalšího vývoje evropské dluhové krize tlačí dolů i rozhodnutí Evropské centrální banky. Ta se minulý týden rozhodla dále snížit úrokové sazby a depozitní sazby srazila na nulu.

Zápis z posledního zasedání měnového výboru Fedu má být zveřejněn dnes večer. Investoři doufají, že jim nastíní další možný vývoj měnové politiky Fedu, protože představitelé banky vyjadřují v poslední době rozdílné názory na další možné zmírnění měnové politiky.

Někteří investoři doufali, že německý ústavní soud rychle rozhodne o tom, zda evropský záchranný fond ESM a plánové změny rozpočtových pravidel v eurozóně jsou v souladu s německým zákonem. Rozhodnutí však bude zřejmě trvat několik měsíců a ministr financí Wolfgang Schäuble uvedl, že doufá v rozhodnutí do podzimu.

Euro by dále mohl oslabit obnovený růst výnosů španělských a italských státních dluhopisů. Italský premiér již v úterý uvedl, že jeho země by mohla mít zájem o využití evropského záchranného fondu kvůli snížení nákladů na úvěry, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK