Pražská burza mírně stoupla díky růstu ČEZ a Erste

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza obrátila směr a po předchozích dvou dnech propadu mírně posílila. Závěrečný hlavní index PX přidal 0,30 procenta na 906,9 bodu, zejména díky růstu akcií elektrárenské společnosti ČEZ a Erste Group Bank. Nejvíce posílily cenné papíry tabákové firmy Philip Morris ČR a naopak klesly Komerční bance, vyplývá z výsledků burzy.

 

Opět se dařilo akciím ČEZ, které posílily o 1,40 procenta na 723 korun a podle Josefa Kohouta z Patria Finance se tak dostaly k cenám, za něž se ještě obchodoval s nárokem na dividendu.

Společnosti ČEZ a Škoda Auto dnes oznámily, že začnou spolupracovat na vývoji elektromobilů. ČEZ bude po dobu jednoho roku testovat dva elektromobily Škoda Octavia Green E Line a v Mladé Boleslavi postaví rychlodobijecí stanice. ČEZ oba vozy dnes také převzal.

Bankovní tituly se vyvíjely protichůdně. Akcie Erste Group Bank, které byly rovněž výrazným tahounem růstu PX, uzavřely obchodování se ziskem 0,95 procenta na 383,10 koruny. Komerční banka dnes naopak skončila mezi tituly s největší ztrátou, a to 2,07 procenta na 3410 korunách.

Vítězem dnešní seance byly akcie Philip Morris ČR, které proti úterku stouply o 3,71 procenta na 11.750 korun.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba 820 milionů korun, přičemž průměrný objem za poslední rok je podle Patria.cz 943 milionů Kč.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK