Akcie v USA dál klesají, trh čekal na zápis Fedu

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším poklesem, i když během dopoledne i přechodně zpevnily. Trh přitom začal více kolísat, což analytici přisuzují prázdninové náladě a s tím spojené slabší aktivitě, z části ale i nervozitě před zveřejněním zápisu z jednání měnové výboru americké centrální banky (Fed).

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.595 bodů a proti předchozímu závěru odepisoval asi 0,5 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel 0,1 procenta na 1340 bodů, zatímco index Nasdaq Composite vykazoval pokles také o 0,5 procenta a byl v blízkosti 2889 bodů.

Investoři podrobí zápis z posledního jednání Fedu důkladnému zkoumání, neboť je zajímá, zda v něm bude alespoň náznak, že se Fed chystá ke třetí vlně takzvaného kvantitativního uvolňování. Řada analytiků se domnívá, že stav ekonomiky takový krok umožňuje.

Americké akcie klesají už pátým dnem v řadě a za tu dobu index S&P 500 odepsal kolem 2,4 procenta. Dolů jej srážejí obavy ze zpomalení tempa růstu globální ekonomiky a horší výsledky hospodaření některých důležitých firem. Velkou pozornost ale trh věnuje i nadcházející zprávě o vývoji HDP Číny. Ta bude zveřejněna v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK