Vláda schválila parametry tendru na nový dotační systém

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Vláda dnes schválila základní parametry tendru na nový monitorovací systém, který bude od roku 2014 zajišťovat čerpání peněz z evropských fondů. Předpokládaná hodnota zakázky je bez daně z přidané hodnoty 944 milionů korun. Na tiskové konferenci po schůzi kabinetu to řekl premiér Petr Nečas. Fungování současného systému doprovázely problémy.

"Vzhledem k významnosti veřejné zakázky bylo zvoleno základní hodnotící kritérium - ekonomická výhodnost nabídky," uvedla v úterý mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. Dílčími hodnotícími kritérii jsou cena a kvalita a technická úroveň nabízeného řešení. Váhu ceny stanovil úřad v tendru na 60 procent, kvalitu řešení na 40 procent.

"Po schválení základních parametrů vládou MMR ČR dokončí zadávací dokumentaci a předpokládá v nejbližším období zahájení zadávacího řízení," dodala Jabůrková.

MMR bylo v minulých letech kvůli současnému monitorovacímu systému terčem kritiky. Úřad totiž uzavřel v roce 2001 smlouvu o provozu systému v rozporu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek. Provoz a údržbu současného monitorovacího systému zajišťuje společnost S&T CZ.

"Na rozdíl od minulého systému,u se bude jednat o plně otevřené transparentní výběrové řízení," řekl dnes k novému tendru Nečas.

Právní vada z roku 2001 uzavřela Česku cestu k financování monitorovacího systému z evropských fondů. Bývalý ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška ale nakonec přesvědčil úřednickou vládu Jana Fischera, že levnější bude zůstat u dosavadního systému než pořizovat nový.

Náklady na vybudování nového monitorovacího systému tehdejší šéf MMR odhadl na 740 milionů korun. Výdaje na provoz současného systému do konce programového období 2007 až 2013 měly být asi 273 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK