Korea nečekaně snížila sazby, základní úrok je tři procenta

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 12. července (ČTK) - Jihokorejská centrální banka nečekaně snížila základní úrokové sazby. Učinila tak poprvé po více než třech letech a podle analytiků se zdá, že hodlá v uvolňování měnové politiky pokračovat. Základní úrok je nyní na třech procentech. Krok banky odstartoval výprodej na akciových trzích.

Centrální banka Jižní Koreje se tak přidala k trojici centrálních bank, které měnovou politiku uvolnily už minulý týden. Sazby snížila Evropská centrální banka (ECB) i centrální banka Číny; britská centrální banka zase rozšířila program odkupu dluhopisů.

Korea snížila základní úrok o čtvrt procentního bodu. Většina analytiků v anketě agentury Reuters očekávala, že banka nechá sazbu na 3,25 procenta. Z celkem 26 analytiků, kterých se agentura dotazovala, snížení úroků čekali jen tři.

Centrální banka chce snížení sazeb zmírnit dopady zpomalení tempa růstu globální ekonomiky. Banka naposledy sazby snížila v únoru 2009. Analytici po dnešním překvapivém snížení kloní k názoru, že centrální banka do konce roku sníží sazby ještě jednou, ale možná i dvakrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK