Akcie v USA ve středu oslabily, dolar díky Fedu zpevnil

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. července (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily, a reagovaly tak na obsah zápisu z posledního jednání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Ten totiž navzdory očekávání některých analytiků nenaznačil, že by se Fed bezprostředně chystal ke třetímu kolu takzvaného kvantitativního uvolňování. Díky tomu na devizových trzích zpevnil dolar.

Dow Jonesův index odepsal 48,59 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,38 procenta na hodnotě 12.604,53 bodu. Širší index S&P 500 nakonec ztráty smazal a uzavřel s takzvanou červenou nulou na 1341,45 bodu. Klesl jen o 0,02 bodu, což je procentuálně téměř neměřitelné. Index Nasdaq Composite naopak odepsal 0,49 procenta na 2887,98 bodu.

Technologie byly nejslabším článkem středečního obchodování, což je vidět právě na poklesu indexu Nasdaq. Ten oslabil ze všech tří indexů nejvíce. K poklesu přispěl propad akcií společnosti Adtran, které odepsaly přes 15 procent. Firma, která vyrábí síťová zařízení, varovala před slabšími tržbami.

Trhy ve středu pozorně sledovaly zápis z posledního zasedání měnového výboru Fedu, který se konal 19. a 20. června a na němž Fed rozhodl, že o půl roku prodlouží takzvanou operaci twist. Jejím smyslem je srazit dlouhodobé úrokové sazby. Analytici doufali, že v zápisu bude zmínka o dalších chystaných krocích, toho se ale nedočkali.

"Pár členů Fedu poznamenalo, že by mohly být důvody pro další uvolnění měnové politiky, pokud ekonomika ztratí sílu. Nezdá se ale, že by se něco konkrétního bezprostředně chystalo," řekl hlavní analytik Michael Sheldon ze společnosti RDM Financial. Fed další pomoc nevyloučil, podotkl ale, že stav ekonomiky by se nejprve muset víc zhoršit.

Na devizových trzích se po zprávě Fedu vydal vzhůru dolar. Absence třetího kola kvantitativního uvolňování totiž znamená, že nehrozí další tištění peněz. To by snížilo hodnotu měny a vedlo k poklesu kurzu. Dolar se tak vůči euru dostal na nové dvouleté maximum a je blízko hranice 1,22 USD za euro.

Na jednou evropskou měnu ale nepříznivě působí i předpoklad, že se protáhne jednání německého ústavního soudu. Ten posuzuje ústavnost připojení Německa k Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM), zvažuje ale i dopady takzvaného fiskálního paktu. Těmito nástroji chce Německo a další země eurozóny bojovat proti krizi a upevnit finanční zdraví eurozóny jako celku.

Euro k dolaru spadlo až na 1,2211 USD, nakonec se ale jeho kurz ustálil na 1,2237 USD, což byl proti předchozímu dni pokles o 0,1 procenta. Euro v letošním roce oslabilo už asi o 5,5 procenta, za celý loňský rok odepsalo více než tři procenta. Většina analytiků si myslí, že měna bude testovat hodnotu 1,1875 USD, na které bylo euro naposledy v červenci 2010.

Euro k britské libře spadlo na 78,68 pence, což je nejnižší úroveň od konce roku 2008. Vůči australskému dolaru je euro dokonce na novém minimu 1,1937 AUD za euro. Naopak takzvaný dolarový index vzrostl o 0,1 procenta, ocitl se tak na 83,450 bodu. Pomohl mu k tomu i růst dolaru k japonskému jenu o 0,3 procenta na 79,64 JPY. Euro k jenu nejprve oslabilo, později se ale vyšplhalo na 97,54 JPY, což byl nárůst o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK